Med konsthistorikern och Baltikumkännaren Hans Lepp reser vi till ett försommarfagert Estland.
Hans Lepp tar oss med på vandringar i det medeltida Tallinn, där vi bl a besöker domkyrkan med mängder av minnen från den svenska tiden. På konstmuseet Kumu guidar Hans oss genom den estniska konsthistorien.  Ockupationsmuseet berättar om Estlands dramatiska 1900-talshistoria. Under en heldag besöker vi den vackra kurorten Hapsal också centrum i den gamla estlandssvenska bygden. I Tallinn får vi även möjlighet till ett möte med estniska journalister.
OBS – intresseanmälan senast den 28 februari, då vidare information om bokningsavgift samt slutbetalning också kommer.
Ange om du vill ha enkelrum och skicka din anmälan till:pranejohan@gmail.com

Program
Dag 1. Tisdag 21 maj. Avresa från Stockholm med Tallink.
Kl. 14:45-15:00 Samling i Värtahamnens färjeterminal. Mellan biljettluckorna och den uppåtgående rulltrappan möter ciceron Hans Lepp med skylt och delar ut biljetter. Värtahamnen nås bäst med tunnelbana till Gärdets station, därefter 10 minuters skyltad gångväg. Alt. SL buss 76 till hållplats Värtahamnens färjeterminal. Efter ombordstigning samlas vi i konferensavdelningen för eftermiddagskaffe, följt av föredrag om Östersjön ur det aktuella politiska läget med journalisten och författaren Stig Fredrikson. Därefter föredrag av Hans Lepp om Estlands historia.
Egen tid på fartyget.
Kl. 20:00 gemensam middag smörgåsbord med vin/öl.

Dag 2. Onsdag 22 maj. Heldag i Tallinn.
Kl. 07:00 – 09:30 specialfrukost på restaurang Grill House.
Kl. 10:45 ankomst Tallinn (Reval) med avstigning på egen hand. Vi återsamlas utanför färjeterminalen. Busstransfer upp till vårt centrala hotell där vi lämnar in våra väskor. Hans tar oss sedan med på en historisk vandring genom Tallinns gamla stad präglad av sina medeltida kalkstenshus. Gamla stan är uppdelad i en nedre stad som historiskt var köpmännens och handelsmännens stad och en övre stad, Domberget som var kyrkans och adelns stad. Vi ser först nedre staden med Rådhustorget och de omkringliggande medeltida handelshusen. Hans tar oss sedan med upp på Domberget där vi besöker domkyrkan som tidigare var den tyskbaltiska adelns egen kyrka. Här tar vi del av den unika samlingen av begravningsvapen och epitafier varav många med anknytning till Sverige och svensktiden. Lunch på egen hand.
Kl. 15:00 vi återsamlas på Rådhustorget för besök på Sveriges ambassad där vi möter estniska journalister.
Egen tid.                                                                                                                      
Kl. 18:30 återsamling i hotellobbyn för spårvagnstur till stadsdelen Telleskivi. Hans tar med oss på en vandring i denna ungdomliga stadsdel med gallerier, barer och restauranger i gamla fabriker. Här intar vi vår middag på Fotografiska.

Dag 3. Torsdag 23 maj. Heldagsutflykt till Hapsal och Estlands svenskbygder.
Kl. 07:00 – 08:40 frukost.
Kl. 09:00 Avresa till Hapsal (Haapsalu, ”Asplunden”) på Estlands västkust förr en berömd kurort med en historia som förlorar sig ner i 1200-talet. Den medeltida borgen (nu en ruin) byggdes med hjälp av bl.a. svenskar. Här ser vi först den gamla järnvägsstationen med norra Europas längsta takförsedda perrong uppförd för att den gästande tsarfamiljen skulle klara sig från kustens regnskurar. I den gamla hamnen besöker vi sedan Aibolands museum, estlandssvenskarnas museum. Efter förmiddagskaffe på museet guidas vi om estlandssvenskarnas historia och får se museets förnämliga samlingar av textilier och allmogebåtar.Från museet vandrar vi sedan på den vackra strandpromenaden till Ilons sagovärld. Ett museum med tillhörande barnverkstad kring konstnären och illustratören Ilon Wikland. Här möter vi bl a hennes berömda Astrid Lindgrenillustrationer varav många av motiven har sina förlagor från just Hapsal. Ilon växte upp här under andra världskriget tills hennes farföräldrar satte henne på den sista flyktingbåten som lämnande Estland. Upplevelser som hon skildrat i boken Den långa långa resan.På Kursalen väntar sedan lunch. Den vackra träpaviljongen från förra sekelskiftet fungerar fortfarande som en av stadens klassiska mötesplatser. Stadens omtalade kurliv har bl a livfullt beskrivits av Albert Engström från hans och Anders Zorns seglats längs Finska viken och Estlands västkust 1905. Som avslutning besöker vi ruinerna avbiskopsborgen. Härifrån styrdes biskopsdömet Ösel-Vik under medeltiden.Åter i Tallinn på sen eftermiddag.
Middag på egen hand.

Dag 4. Fredag 24 maj. Tallinn och hemresa.                                                    
Kl. 07:45 – 09:20 frukost och utcheckning. Vi lämnar in vårt bagage i hotellets väskrum.
Kl. 09:30 Samling i lobbyn för promenad till Ockupationsmuseet där Hans berättar om Estland under den sovjetiska ockupationen. Förmiddagskaffe på museet.
Kl. 11:30 – 13:30 egen tid och lunch på egen hans.
Kl. 13:30 Samling i lobbyn, varefter vi lastar våra väskor på vår hyrda buss. Med bussen tar vi oss till Pirita strand och det år 2018 invigda monumentet över offren för den sovjetiska ockupationen. Därefter besöker vi samtidskonstmuseet KUMU, invigt 2006. Museet, som är ritat av den finske arkitekten Pekka Vapaavuori har en dramatisk placering, då det skär ned genom kalkstensplatån Lasnamägi(Laxberget) till den bördiga ravinen Kadriorg (Katarinadalen). Byggnaden är uppförd i en kombination av kalksten, patinerad koppar och glas. Museet rymmer estnisk konst från 1800-talets senare hälft fram till modern tid. Hans Lepp ger en introduktion till den estniska konsthistorien som vi kan uppleva i museets fasta utställningar.Därefter promenad genom den vackra Kadriorgparken till det kejserliga Kadriorgslottet som idag rymmer estniska satens samling av äldre konst. Hans Lepp guidar och berättar om slottet och samlingarna.
Kl. 16:40 avresa med buss från museet till färjeterminalen för incheckning.
Kl. 18:00 Avgång med Tallink.
Kl. 20:30 Trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec.

Dag 5. Lördag 25 maj. Ankomst Stockholm.
Kl. 07:00 – 10:00 Specialfrukost.
Kl. 10:30 ankomst Stockholm.

Hans Lepp
Hans Lepp är konsthistoriker, kulturråd och diplomat. Åren 1991–1994 var han Sveriges första kulturattaché i det åter självständiga Estland. Hans har bl. a skrivit om svensktidens Estland och om Estlands herrgårdar. Han är nu aktuell med boken Drömmen om Estland.
Resfakta
Pris: 11 650 kr per person (för medlem och medföljande).
Tillägg: enkelhytt med fönster på färjan enkelrum på hotellet 1 950 kr.
Tillägg: signerat exemplar av Hans Lepps bok Drömmen och Estland 250 kr.
I priset ingår: Stockholm – Tallinn t & r med del i A2 fönsterhytt på Tallink med kaffebuffé, smörgåsbord med vin/öl på utresan och trerätters middag med två glas vin, kaffe & avec på hemresa, specialfrukost på ut- och hemresa, två nätter i delat dubbelrum på fyrstjärniga Tallink City Hotel, en trerätters middag med två glas vin, en lunch och en förmiddagskaffe, samtliga inträden och transporter enligt program.