Lunchträff den 1 juni
Han kallar kycklingen i frysdisken ”befjädrad spannmål” och anser att vi måste sluta jaga lågprismat och istället bry oss om hur och var vår mat produceras och vilka som får betala priset för lågpriset. 

Möt Gunnar Rundgren, bonden, författaren, samhällsdebattören, agronomie hedersdoktorn, lantbrukskonsulten och grundaren av KRAV-certifieringen.

Gunnar Rundgren har arbetat med ekologisk produktion i 40 år och har djup insikt i globala jordbruksfrågor från FN-uppdrag och biståndsarbete med inriktning på mat och miljö. Idag driver han ett småskaligt jordbruk i Uppland med hustrun Anne-Helen Meyer von Bremen. Tillsammans har de rest runt i världen och skrivit en rad böcker, ”Jorden vi äter”, ”Den stora ätstörningen”, ”Maten, makten, miljön”, ”Kornas planet”. Den senaste, ”Det levande”, handlar om människans relation till det övriga levande, naturen.

Under mänsklighetens utveckling har folk ätit det som funnits tillgängligt i samklang med jordbruket och naturen där de bor. Numera formas våra matvanor av ekonomin snarare än ekologin. Det är usel matchning mellan vad vi äter och vad som produceras på våra matjordar. På hälften odlas spannmål och soja till kor, grisar och kycklingar. Sverige är långt ifrån självförsörjande på livsmedel. Hälften av maten i butikerna är importerad. Våra inköp och matvanor formas av en handfull internationella koncerner och merparten av råvarorna kommer från fem länder. De svenska kedjornas dominans och grossisternas oligopol är en västanfläkt jämfört med de giganter som styr på världsmarknaden.

Vi har fått en globaliserad industriell modell där matkvaliteten offras för vinstintressen och bönderna av konkurrensskäl tvingas begå rovdrift på naturens resurser. Vägen framåt, menar Gunnar Rundgren, är ett ökat lokalt deltagande i matproduktionen, ekologisk läskunnighet och ett nytt samhällskontrakt för ett hållbart och rättvist jordbruk.

Tid: torsdagen den 1 juni kl 13. Lunch finns att köpa från kl 12

Plats: Harvest Home, Bondegatan 50

Anmälan senast den 28 maj till Ann-Marie Schröder annmarie.schroder@icloud.com