Den sista torsdagen i mars samlas ett 40-tal seniorjournalister på södermalmskrogen Harvest Home i Stockholm. Ämnet för dagen är Eva Franchells biografi över Anna Lindh – En människa kan mördas men inte idéer.

– När jag fick uppdraget att skriva biografin var jag tvungen att tänka efter innan jag sa ja. Skulle jag kunna hålla distansen till en person som stått mig nära och skulle jag kunna ge en neutral bild av henne? funderade Eva Franchell.

Det kunde hon. Eva Franchell har läst och sett allt som behövs i form av dokument, böcker och filmer. Som den journalist hon i grunden är har hon också intervjuat personer som kände Anna Lindh både som privatperson och politiker.

– Jag vill ge henne upprättelse som politiker. Hennes gärning har kommit i skymundan efter hennes död, tycker Eva Franchell.

Aktivist

I boken skildras Annas liv från uppväxten i ett debattglatt konstnärshem utanför Enköping, till åren som stridbar aktivist i SSU, spetskompetent juridikstuderande vid Uppsala och Stockholms universitet, över till riksdagen som ersättare och ledamot i skatteutskottet 1982, miljömedveten ordförande för SSU 1984, ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott från 1991, åren som kultur- och fritidsborgarråd i Stockholm under partiets oppositionsår 1991-94.

Ja, och så gifte hon sig 1991 med Bo Holmberg, civilminister och sedermera landshövding i Sörmland. Med honom fick hon två sönder. Hennes roll som mor och maka skildras ingående i boken. Sönerna är med på noterna.

Men framför allt är biografin en samtidsskildring och ger goda inblickar bakom kulisserna där många kända politiker på alla nivåer, både här hemma och utomlands, figurerar och en del företagsledare och kulturpersonligheter passerar revy.

– Anna Lindh var långt ifrån den äppelkäcka flickan som många försökte göra henne till. Eller när en diplomat försökte förminska henne med ord som ”hon har i alla fall snygga ben” då hon intog Arvfurstens palats som utrikesminister. Hon tog strid med alla – från Ingvar Carlsson och Kjell-Olof Feldt till Pehr G Gyllenhammar, säger Eva Franchell.

Hon möttes av respekt också ute i världen. Bland vännerna fanns till exempel Jens Stoltenberg och Colin Powell.

När Anna Lindh blev miljöminister 1994 bad hon Eva Franchell att bli hennes pressekreterare. Hon fortsatte som det när Anna Lindh utsågs till utrikesminister fyra år senare. I maj 2000 lämnade Eva Franchell uppdraget för att det blev för tufft att vara borta från tonårsdöttrarna under de många och långa utlandsresorna. Hon blir informationschef på TV4 och så småningom återvände hon till Aftonbladet som ledarskribent.

Väninnor i stället

– Nu kan vi vara vänner i stället, sa Anna Lindh glatt när Eva Franchell berättade att hon ville sluta.  Och väninnor förblev de fram till den ödesdigra dagen när Anna Lindh blev attackerad och knivhuggen på NK i Stockholm. Hon dog av sina skador tidigt på morgonen den 11 september 2003.

De båda väninnorna var på jakt efter en kavaj som Anna skulle bära i en tv-utfrågning när våldsmannen rusade fram. Eva Franchell har tidigare skildrat den fasansfulla upplevelsen i boken ”Väninnan. Rapport från Rosenbad 2009.” Boken ligger till grund för en pjäs som varit på turné med Riksteatern. Nu ska pjäsen sättas upp på Uppsala stadsteater.

Efter föredraget på Harvest Home ska Eva Franchell ta tåget till Uppsala. Trots att hon numera tillhör seniorjournalisternas skara är det full fart. Intervjuer och föredrag avlöser varandra i samband med bokens utgivning. Nya uppdrag väntar men hon vill inte berätta vad det handlar om.

– Det ska man ju aldrig göra, säger hon och ler stort.

Hon får varma applåder från publiken och får signera många böcker.

Text: Gunilla Lindahl

Eva Franchell signerar sin biografi över Anna Lindh ”En människa kan mördas men inte idéer”. De orden inledde den unga SSU-ordföranden Anna Lindhs tal vid minnesstunden för Olof Palme i Stockholms stadshus 1986.

Foto: Ingrid Lindgren