Nu har höstens populära Pressklubbsträffar dragit igång. Först ut var Artur Ringart, som berättade om sin och kompanjonen Fredrik Lundbergs mediala storsatsning på seniorer. Båda har många år på nacken som tevejournalister, inom bland annat SVT och TV4.

Båda tröttnade en dag på ”klickfiskandet” och ungdomsfixerandet:

– SVT:s nya morgonsatsning är tänkt att dra till sig 15-39-­åringar. Oss äldre får de på köpet. Och de vanliga tryckta nyhetsmedierna bryr sig inte mycket om den här gruppen, menar Artur Ringart.

Sagt och gjort. De två bestämde sig för att satsa på en äldre åldersgrupp som de menar kommer som en silvertsunami, eftersom vi ju bara blir fler och fler.

Satsningen valde de att döpa till News 55, och startade våren 2015 med en nyhetswepplats, news55.se. Sedan har det gått raskt framåt. I dag kan man stoltsera med ca 600 000 unika besökare i månaden.

Den lilla redaktion som finns består av fyra-fem unga journalister. Därtill har man ett nyhetsflöde från TT, och ett antal kolumnister.

Finansieringen får man leta efter på annat håll. Med t ex ”natives”, alltså redaktionella texter kopplade till en annonsör. – Som när vi skriver en allmän artikel om benskörhet, då finns det en läkemedelsproducent som står bakom.

Och – inte minst – genom att gå in på börsen, Nordic Growth Market, vilket skedde i somras. En annan finansieringskälla är mässorna, hittills har de hunnit arrangera 33!

De två har även byggt ett framgångsrikt samarbete med tre av pensionärsorganisationerna, PRO, SPF Seniorerna och SKPF. – Vi hade ett gemensamt tält i Almedalen i somras, Äldreforum, det är första gången man samarbetat på detta sätt.

– Vi har en bukett med tjänster,  även ett tryckt magasin, och får bara positiv respons. Nu senast när Ulf Elving skrev om alla svordomar på SVT:s Kristallengalan delades den 1000 gånger på facebook!

Text och foto: Ingrid Kinne Lindgren