Torsdagen den 30 mars kom Petter Beckman till Pressklubben för att berätta om Södra Sidan.

Det var när han som DN-journalist var på väg ut till en förort för att hitta en tant att intervjua som han fick nog av att använda folk som ett case. Samtidigt hade han kommit i kontakt med public journalism – samhällsbevakning utifrån vanliga människors problemformuleringar och förslag till lösningar. Han fick med sig Joakim Berner på att skapa en mobil redaktion med sitt första säte i Fittja. Men efter tre år lades den ner.

Flykting från Iran

Då nappade Petter på ett erbjudande om avgångsvederlag, skrev en bok och fick jobb på Södertörns högskola. Han träffade också Rouzbeh Djalaie, flykting från Iran, som bodde i Vårberg och var innerligt trött på att hans förort bara beskrevs som problemområde och människorna där som offer. Tillsammans startade de 2006 Södra Sidan, en gratistidning för boende längs röda linjen Mälarhöjden-Norsborg.

Boken Utanför nyhetsmallen, om de första åren med Södra Sidan

Med hjälp av det faktum att Rouzbeh bodde i området och att Petter hade lokala kontakter från tiden på DN:s mobila redaktion, lyckades de få Skärholmens centrum, lokala fastighetsägare och företagare samt stadsdelsförvaltningen och kyrkan att garantera annonser, så att de kunde komma igång.

– Vi var ute bland folk, på skolor, på torg och på kvällarna i parken. Vi gjorde krönikörer av gangstrarna och drog in dem i läsarpaneler, berättade Petter.

-Det viktiga var att låta folk själva sätta agendan, i stället för att innerstadsjournalister kommer på besök för att använda folk som illustration till blåljus-journalistiken.

Ett par månader senare var det val och SD fick 7 procent av rösterna i Sätra. Petter och Rouzbeh gav sig ut och frågade folk vad de tyckte om det och lät också de som röstat på SD komma till tals. På så vis fick de igång en lokal diskussion om problemen och hur man ska lösa dem.

Deal med Direktpress

2011 gjorde de en deal med Direktpress. Rouzbeh köptes ut och startade systertidningen Norra Sidan för förorterna runt Järvafältet, men han lyckades inte få tillräckligt med annonsörer och tvingades lägga ner. Men Sveriges Radio fångade upp honom och han är nu chef på P4 Stockholm.

Petter blev kvar som chefredaktör på Södra Sidan.

-Jag får sköta tidningen som jag vill, men det är jobbigt att inte gå på plus, och ligga i priskrig med Mitt i-tidningarna.

Upplagan är nu 107 000, och tidningen kommer ut en gång i veckan i Skärholmen, Huddinge, Salem och Botkyrka.

-De första fem åren kom vi ut varannan vecka och hade tid till projektjournalistik. Nu är det mer mainstream, och när Rouzbeh lämnade försvann mycket av den lokala förankringen.

-En del av Skärholmens stabilitet i dag har vi nog bidragit till. Och flera av de lokala praktikanter vi haft på redaktionen har gått vidare inom journalistiken. Och vi gör fortfarande granskningar av skurkvärdar och friskolor i områdena.

Petter brinner fortfarande för lokaljournalistik på läsarnas villkor, men menar att det är svårare i storstadsområdena, där konkurrensen om annonspengarna är hård.

Marianne Falk