DN-journalisten och fotografen Lars Epstein visade 25 journalistseniorer, småhuttrande i vanskligt aprilväder,  runt i sina hemkvarter i Gamla stan i en unik vandring den 20 april.
Från den klassiska Evert Taubestatyn vid Järntorget  fick vi bl.a. se Ivar Johnsons staty ”Yngling bestiger häst” vid Tyska Stallplan. Statyn gjord i granit har haft ett äventyrligt liv och sprängdes i bitar av några ungdomsmarodörer 1992. En grupp bestående av sju ungdomar sprängde mellan den 25 februari och den 8 juni 1992 fem statyer runtom i Stockholm.  En av de mest kända var Brantingmonumentet som förstördes den 17 maj 1992 då en mindre sprängladdning slet upp ett hål i Brantings figur. Monumentet renoverades senare.
Även ”Yngling bestiger häst”  reparerades av en duktig stenkonservator för att senare slås sönder av vandaler men samme konservator lyckades åter laga konstverket.

Dolda oaser

Epstein guidade oss också runt i Gamla stans historia från tiden då vissa förespråkare ville riva allt och uppföra breda raka gator genom området till kampen för mera måttliga saneringar. Genom sina kontakter lotsade oss Epstein genom en trädoas som skapades av rivandet av 13 mindre hus på en sammanslagen  innergård. En miljö som är helt stängd för andra än de som bor i kvarteret.  Betydligt mindre gårdar i andra kvarter visade hur andra löst renoveringsproblemen med färre rivna hus.
Epstein berättade kunnigt om generationer av ägare till vissa av husen i Gamla stan och dess historia och seniorerna bjöds på en rundtur  av ett slag man inte själv kan uppleva på egen hand.
Efter besöket i Gamla stan åts lunch på restaurangen Tradition.

Vandringen kommer att upprepas den 4 maj. Intresset har varit så stort att det inte heller till den vandringen finns några platser kvar.

Text: Staffan Teste
Foto: Eva-Lena Ahlqvist