Visning av Grünewaldvillan
Husets nuvarande ägare visar oss Grünewaldvillan och berättar dess historia. Villan som är ritad av arkitekten Ferdinand Boberg är ett landmärke där det ligger på sin höjd i Saltsjöbaden. En gång bodde konstnären Isaac Grünewald här och vi kommer att dricka kaffe i hans stora ateljé.
När: Torsdagen den 19 september kl 13 00.
Hur: Vi tar ersättningsbuss 25B från Slussen och byter till Saltsjöbanan vid Henriksdal. Buss går var 20:onde minut.
Anmälan:  senast den 12 september till journalistseniorer@gmail.com
Endast 20 personer så först till kvarn.

SIDA 25 september
Vi besöker SIDA och träffas i SIDAS:s reception. Vi startar med gemensam lunch
tillsammans med vår guide Elsa Helin i deras matsal Karavan. Därefter föredrag och genomgång av vad man idag sysslar med och chans till frågor.
Var: SIDA, Valhallavägen 199
När: onsdagen den 25 september kl 11.30
Anmälan: Staffan Teste,teste@bildombudsmannen.se, eller telefon 08-778 78 14.
Lunchen subventioneras till 50 kr att betalas till plusgiro 59449-9 senast 17 september.        

Kina förr, nu – och sen…
Vi börjar med en guidad tur genom Östasiatiska museets unika samlingar med fokus på Kinas historia. Efter en kortare paus med lite förtäring träffar vi två kännare av dagens Kina: Ola Wong, journalist och författare samt Kristina Sandklef, ekonom och säkerhetspolitisk expert. Båda har skildrat den exempellösa snabba utvecklingen i Kina. Enligt Kristina Sandklef kan tävlingen mot USA om att vara världsledande inom ny teknik leda till nytt kallt krig. Ola Wong skriver i sin bok ”Pekingsyndromet” att klimatfrågan i dag börjar och slutar med Kina. Frågan är – vad har allt detta med oss i Sverige att göra?
Var: Östasiatiska museet på Skeppsholmen.
När: torsdagen den 17 oktober kl 11.15
Anmälan: senast 1 oktober till
journalistseniorer@gmail.com. Efter ok betala
50 kr till plusgiro 59449-9. Anmälan är bindande.

Jullunch 5 december
Den traditionella jullunchen aväts på Odd Fellow. Den som är intresserad kan få en visning av huset och lokalerna av Staffan Teste kl 11.30, bl a Odd Fellowsalen. Årets gäst är riksdagens talman, Andreas Norlén, som kommer att tala om regeringsförhandlingarna och de erfarenheter han dragit.
Var: Odd Fellow, Västra Trädgårdsgatan 11A
När: torsdagen den 5 december kl 12
Anmälan: senast 25 november genom att betala in 300 kr för medlemmar och 540 kr för medföljande till plusgiro 59449-9. Glöm inte ange namnen.

Dessutom . .
Vi planerar en programpunkt inför Brexit i höst.
Nästa års resor – på planeringsstadiet – handlar om Albanien-Montenegro och Riga.

Pubträffar på Pressklubben, Vasagatan 50 oftast sista torsdagen varje månad kl 15. Program och gäster meddelas allteftersom.

Obs! Glöm inte meddela om du anmält dig till en aktivitet men inte kan komma.

Obs! Har du flyttat, bytt telefon eller e-postadress – meddela medlemsregistret medlemsregistret@sjf.se eller 08-613 75 55.

Genomförda programpunkter

Resa till Budapest 2-5 september
En succé som blev fullbokad snabbt.Vid frågor kontakta Staffan Teste teste@bildombudsmannen.se.Guldkorn och arkeologi 11 september
I nyrenoverade Stadsmuseet får vi kl 13 en timmes visning av husets guldkorn med nedslag i stadens historia från 1527. Därefter tid för en fika i museets kafé och möjlighet att utforska andra delar av huset. Kl 15 ännu en guidning – utomhus. Nu om områdets allra äldsta historia, om de arkeologiska fynd som slussenbygget blottlagt och vad de berättar om Stockholm före Stockholm.
Var: Stadsmuseet
När: onsdagen den 11 september kl 13 och kl 15
Anmälan: senast 6 september till
journalistseniorer@gmail.com Begränsat antal deltagare. Först till kvarn…

Höstmöte 16 september
Höstmöte måndag kl 12. Efter korta förhandlingar berättar Bengt Lindroth, Sveriges Radios tidigare Nordenkorrespondent och politisk redaktör på Expressen under rubriken Vems fel är populismen? Om politikerna, medierna och väljarna i Sverige, Norden och Europa. Bengt Lindroth har bland annat gett ut boken ”Väljarnas hämnd – populism och nationalism i Norden” (2016). Nu är han sysselsatt med ett manus om Sveriges förhållande till Norden och Europa under arbetsnamnet ”Vi som inte var med i kriget”.
Var: Radiohuset, studio 5
När: måndagen den 16 september kl 12. Kaffe och macka, kort möte och därefter föredrag.
Anmälan: senast 9 sept tilljournalistseniorer@gmail.com