Så har då seniorerna varit ute och rört på sig igen. Denna gång for vi till Budapest på en kort, men intensivt innehållsrik resa. Vi har sightseeat, blivit förelästa för av intressanta och analyserande ungerska kolleger, besökt Svenska ambassaden och självaste Donau – som inte är blå ­– har talat till oss. Detta i högstämda pekoralistiska ordalag på svenska under en båttur på floden. Förmodligen en översättning från ett blommigare språk än svenska.

Naturligtvis var det politiska landskapet av högsta intresse. Vår guide Katalin Garam, bosatt både i Sverige och Ungern gick igenom historien, både dåtid och nutid. Och upplyste oss om att antisemitismen blommade i Ungern långt innan Hitler kom till makten.

Familjen Orban styr

Även Ungern har en familj vid makten, som uppvisar häpnadsväckande likheter med en amerikansk presidentfamilj och med Putinfasoner. Viktor Orbans fru köper upp land, medan maken förnekar att han äger någonting, Viktors pappa äger stenbrott, så Budapest gator glänser av stilig gatubeläggning, en dotter och måg innehar höga positioner etc.
Pressen styrs från centralt håll; alltså har alla tidningar politiska nyheter med i stort sett ordagranna formuleringar. Den obligatoriska 9-åriga skolan har skurits ned med ett år – Ungern behöver inte så många utbildade, när det är den praktiska arbetskraften som tryter. Detta eftersom denna arbetskraft gett sig iväg utomlands. Och naturligtvis är Orban och hans Fidesz emot migranter. Undantaget vissa som flyr Sverige för att det ”demokratiska” Ungern är bättre, och som gärna där förmedlar en Sverigebild, som vi inte känner igen.

Sämre för pensionärerna

Även om demokratin är på tillbakagång, ser man inte mycket av detta vid ett kort besök – de flesta sägs ha fått det bättre. Det stora undantaget är pensionärerna, som bara får det sämre och sämre.
Ett kort, intensivt och intressant besök! Och visst, vi badade termalbad, åt och drack gott och gjorde en kort utflykt utanför huvudstaden också.
Text och foto: Christina Ruhnbro