I USA är politiska talskrivare kändisar.  I Sverige lever de en mer undanskymd tillvaro, men de finns där ändå. Lagom  till valrörelsen träder några fram ur anonymiteten. Det sker i en välmatad bok som kollegan Staffan Thulin, med ett förflutet på bland annat SR och TT, samt  retorikexperten och litteraturvetaren Hans Gunnarsson givit ut.
På Pubträffen den 26 april serverade Staffan ett 30-tal medlemmar några godbitar från sina intervjuer med talskrivare och partiledare. En oskriven regel är att talet ska upplevas som talarens tal och inte någon spökskrivares, en benämning som de för övrigt inte vill kännas vid.

Ingen upphovsrätt

En talskrivare  har ingen upphovsmannarätt till sina goda, välfunna formuleringar, vilket  bland andra Allan Larsson under sin tid som en av Erlanders pojkar fick uppleva. Han ville en gång ta åt sig äran av en formulering vilket ledde till upprepade  pikningar  från Erlander.
Ibland gör partiledaren show av att inte ha något manus och ibland är berömda formuleringar som Reinfeldts ”Öppna era hjärtan” eller Perssons ” Den som är satt i skuld …” improvisationer men det mesta är väl förberett.
I boken får vi också möta Kennedys och Trumps talskrivare.
Tönu Nilsson