Det var fullpackat på Pressklubben den 30 november när Göran Elgemyr berättade om radiodramatikern och samhällsdebattören, den obekväme sanningssägaren Vilhelm Moberg. I sin nya bok har Göran använt en unik brevväxling mellan Moberg och Sveriges Radio från debuten på Radioteatern 1929 med pjäsen Marknadsafton fram till hans död 1973.

Tyvärr krånglade tekniken (lånad från SR!) så vi kunde inte lyssna på de intervjuer bland annat Hyland gjort med Moberg.

Censurerad

Moberg var starkt engagerad i 50-talets stora rättsskandaler, som Kejne- och Haijby-affärerna, men i Sveriges Radio klipptes hans mest kontroversiella uttalanden bort.

– Jag känner mig som hemma igen, eftersom det första som händer är att jag blir censurerad i radion, sa han när han 1953 kom från USA till Bromma flygplats.

Däremot slapp han att ordet ”tysk” byttes ut mot ”främling” när Rid i natt lästes i radion. Det hade Dramaten gjort i sin uppsättning.

Mot monopolet

En annan fråga som Moberg brann för av avskaffandet av radio- och tv-monopolet. Politiskt gick han från ungsocialist, via socialdemokraterna till att bli liberal, men var noga med att vara partipolitiskt fri.

Brevväxlingen med Sveriges Radio visar på Mobergs slagfärdighet, kompromisslöshet och heta temperament, och det blev många skratt när Göran läste upp delar av brevväxlingen.
Marianne Falk