Jan Lewenhagen signerar sin bok
Foto: Gun Jacobsson

-Oj så många, sa Jan Lewenhagen och nästan rodnade då han insåg att ett 60-tal kolleger slutit upp för att höra honom berätta om sin bok om Angela Merkel.

Nu blev det mycket mer än så. Efter ett långt korrespondetliv i Tyskland hade han närmast outsinligt vetande att ösa ur, och vårt lunchmöte blev ovanligt långt, med frågor om bland annat Merkels gudstro, kavajer och framtid. Allt hade han svar på.

Under nästan hela Merkels tid vid makten har han varit DN:s utsände i Tyskland, men aldrig lyckats intervjua denna dam som håller strängt på sitt privata. Däremot har han intervjuat mängder med nyckelpersoner runt henne.

Frågan fick till slut ett svar

I bokens första kapitel berättar Jan hur han på en presskonferens filat på en fråga till Merkel, men hur han aldrig lyckats ställa den. Han hade just kommit tillbaka från Ungern och sett hur tusentals flyktingar fastnat där och inte ville till ungerska flyktingläger. Hans fråga skulle bli: Hur länge kan detta pågå? Svaret kom senare, när Tyskland och Österrike släppte in flyktingarna som börjat sin desperata 30-milsvandring bort från stationen i Budapest. Svaret: Wir schaffen das!

”Kanslern som kom in från kylan” är en bok utan kronologi, faktaspäckad, analyserande och verkligen något för dem som är intresserade av Tyskland. Kanske mer en reportagebok än en biografi.

Christina Ruhnbro