Situationen för pressfriheten och för journalister i världen försämras. Många fängslas och dödas, något som måste tas på allvar. En ljuspunkt är Sverige som när det gäller pressfrihet höjdes från åttonde plats till andra.

Reportrar utan gränser, RUG, var gäster på Seniorjournalisternas Pub-träff i Pressklubben. Det var helt fullt i den delen av Pressklubben där Seniorjournalisterna håller till en gång i månaden.

RUG, organisationen som värnar yttrande- och pressfrihet i världen känns som allt viktigare i takt med att nationalism och separatism breder ut sig. Och i dess kölvatten hotas pressfriheten.

Katalonien oroar

Jonathan Lundqvist, ordförande, och Lars-Gunnar Erlandsson ”den ständige sekreteraren” var exempelvis oroade över utvecklingen i Katalonien.

– Separatisterna har en tydlig slagsida. De vill förändra sin del av världen och ger sig på media genom att försöka påverka journalister, skickar ut fejkade nyheter och hotar.

– Det är inga roliga nyheter som kommer därifrån. Tyvärr inte ovanligt när en stor förändring ska drivas igenom. Då ska media kontrolleras. När det gäller Turkiet sker en katastrof.

RUG har funnits i Sverige sedan 1994 och finns i tio länder runt om i världen. I Paris finns moderorganisationen som skapades redan 1985.

USA faller dramatiskt

Det pressfrihetsindex som RUG varje år tar fram mäter situationen i 180 länder. Jonathan Lundqvist var oroad över att länder som USA faller dramatiskt. Inskränkt pressfrihet i en av världens största demokratier ger kalla kårar. Valet av Donald Trump innebar påhopp på journalister och desinformation.

Men försämringen i USA började redan under Barack Obamas tid, ansåg Jonathan Lundqvist. Han fängslade fler visselblåsare än någon annan president.

Det blev en lärorik timme på pressklubben. I dag har RUG i Sverige 300 medlemmar och fler behövs.

Om nu Sverige är näst bäst i världen på pressfrihet så är Norge bäst. Längst ner på pressindexet hamnar Nordkorea.

Gun Jacobsson