Med ett stort mått av vetande och yviga, berättande gester, gästades oss Ulrika Knutson på pressklubben. Detta inför vårt stundande besök på Fogelstad och mötet med historiska ”Kvinnor på gränsen till genombrott” Så hette hennes bok från 1904, där hon gav ett grupporträtt av 20-talets kvinnor på Fogelstad.

Med start 1923 kämpade en handfull namnkunniga och frisinnade kvinnor för bl a kvinnlig rösträtt och andra av tidens frågor– detta inom ramen för den kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad. De var t ex Elisabeth Tamm, ägarinna av godset Fogelstad, läkaren Ada Nilsson, Honorine Hermelin och Elin Wägner, bl a.

Dit kom också kvinnor som Alva Myrdal, Elise Ottesen Jensen, Moa Martinson och Alexandra Kollontaj, både som föreläsare och deltagare. Siri Derkert har ristat dem i betong på Östermalmstorg tunnelbana.

Foto: Gun Jacobsson.

Fogelstadgruppens kvinnor levde i en tid då Sverige moderniserades, kvinnor börjar komma ut på arbetsmarknaden, industristäder växer fram, befolkningsfrågan diskuteras och behovet att utbilda kvinnor ur alla befolkningsgrupper steg.Hit till medborgarskolan på Fogelstad kom de och blev skolade och vittnade sen om att vistelsen varit ett uppvaknande från undanskymda kvinnoliv.

Och dit reser en stor skara från SJS för vilka Ulrika Knutson gav en bred bakgrund att stå på. Och hade inte tiden tagit slut den eftermiddagen, hade hon nog informerat oss än när detta skrivs! Givande Pubträff, i sanning.

Text: Christina Ruhnbro