Filmstaden i Råsunda tog emot med efterlängtad sol och vårgrönska den 18 maj. Mikaela Kindblom från Stiftelsen filmstadens kultur gav oss en både kunnig och underhållande rundvandring i svensk filmhistoria.

I Filmstaden har över 400 filmer spelats in och världsstjärnor och demonregissörer tagit sina första steg i filmens värld. De två stora ateljéerna var förutsättningen, bland annat för att få den perfekta ljussättningen. Där byggdes allt från båtar till kyrkor. Behövde man riktiga utomhusscener fanns stigar, buskage och hus innanför Filmstadens murar som även de fick spela vitt skilda roller.

Foto: Björn Henriksson

Stora ateljén riven

I dag är stora ateljén riven och lilla ateljén huvudkontor för svensk Filmindustri. Den moderna stadsdelen Filmstaden har tagit en stor del av området men det går fortfarande att föreställa sig hur det en gång var.

Det mesta av visningen är utomhus men vi fick gå in genom samma dörr som alla de gamla stjärnorna en gång tog till jobbet, logerna och sminket.

Filmen om Filmstaden visas i den lilla visningsbiografen Operan. Har man tur hamnar man i Ingmar Bergmans stol. Det hade jag.

Kaffe med dopp i den trivsamma Portvaktsstugan avslutade.

Eva-Lena Ahlqvist

 

Kommande visningar är på tisdag den 23 maj och onsdag 31 maj.