Sjukt hus – 19/1

SvD-journalisterna Henrik Ennart och Fredrik Mellgren har granskat tillkomsten av Nya Karolinska Sjukhuset (NKS). För sin beskrivning av projektets ändrade tidsramar, svåröverskådliga totalkostnader bl a har de tilldelats Guldspaden. Nu berättar de för oss.
Var: ABF, Katasalen
När: torsdag 19 januari kl 13, kaffe/te och smörgås serveras från 12.30
Anmälan: Senast fredag den 13 januari, till: journalistseniorer@gmail.com

Årsmöte – gäst Jan Eliasson – 15/2

Till vår glädje har nyss avgångne vice FN-generalsekreteraren Jan Eliasson tackat ja till att bli årsmötesgäst. Under rubriken Vandring över ett minfält ger han exempel på när minorna gått att desarmera och när ansträngningarna inte räckt till. Som f d kabinettssekreterare, ambassadör och utrikesminister har han säkert också synpunkter på vad Sverige kan och inte kan åstadkomma i FN:s säkerhetsråd.
Var: Studio 4 i Radiohuset, Oxenstiernsgatan 20, buss 4 eller 76, T-bana Karlaplan
När: Årsmötet inleds kl 12. Från 11.30 bjuder vi på kaffe/te och smörgås. Kl 12.30: Jan Eliasson
Anmälan: Senast fredag den 10 februari till: agneta.brunius@gmail.com

Dag Hammarskjöld – 16/3

Historikern och författaren Henrik Berggren gästar oss igen och berättar denna gång om sin nya bok Dag Hammarskjöld. Att bära världen vid en lunch på Wasahof.
När: torsdag den 16 mars kl 12.
Var: Wasahof, Dalagatan 46. Pris: 190:- inkl lunch och kaffe. Dryck betalas på plats.
Anmälan: Genom insättning av 190:- på SJS pg 59449-9. Glöm inte uppge namn. Senast den 9 mars.

Rundvandring i Gamla stan – 20/4 samt 4/5

DN-journalisten och fotografen Lars Epstein visar oss Gamla stan. Rundvandring till fots, tyvärr inte handikappvänligt. Vi får bl a se spännande trädgårdsmiljöer, vi annars inte kan ta oss till och får oss till livs en hel del stockholmiana. Efteråt äter vi lunch tillsammans – på egen bekostnad.
Mötesplats: Järntorget vid Evert Taubestatyn kl 10.45
Anmäl deltagande till vandring/lunch (kött eller fisk) till: teste@bildombudsmannen.se eller tel: 778 78 14. Senast måndag 3 april.

EU efter Brexit – 26/4

Britterna beräknas vid denna tid formellt ha begärt att få lämna EU. I det läget har vi bjudit in Göran von Sydow, fil dr i statskunskap och biträdande chef för Svenska Institutet för Europapolitiska studier (Sieps), att berätta hur Brexit påverkar EU, UK och Sverige.
När: onsdagen den 26 april. Klockan 11.30 serveras kaffe/te och smörgås. Klockan 12: Göran von Sydow.
Var: Studio 4, Radiohuset, Oxenstiernsgatan 20, buss 4 eller 76, T-bana Karlaplan
Anmälan: Senast torsdag 13 april, till: journalistseniorer@gmail.com

Madrid i maj – 9-14/5

Årets vårresa går till Madrid – där vi under fyra hela dagar besöker Svenska Ambassaden, odlar presskontakter, gör museibesök och bekantar oss med staden under ledning av svensktalande guide. Samt gör ett heldagsbesök i Toledo.
Pris: 7 450 kr (vid 30 betalande) för fyra övernattningar på trestjärnigt hotell, 4 middagar och 1 lunch plus diverse entréer. Enkelrum: 1 625 kr. Detaljerat program kommer från resebyrån.
Amälan: Senast den 20 mars, till resebyrån Special Travel, telefon 31 26 35

Sveriges Hollywood – 18/5 samt 23/5

I Filmstaden i Råsunda spelades över 400 filmer in. Många stjärnor tändes och en del drog vidare till det riktiga Hollywood, innan stora ateljén revs och en ny stad växte fram. Vi får en sakkunnig guidning där vi får höra om filminspelningar och filmpersonligheter bland det som finns bevarat (mest utomhus) och se ”Filmen om Filmstaden” i den kulturminnesmärkta bion Operan. Sedan dricker vi gemensamt kaffe med tilltugg i den charmiga Portvaktsstugan. Cirka 2 timmar totalt. Obs! Begränsat antal deltagare.
Var/När: torsdagen den 18 maj samt 23 maj klockan 13. Samling 12.50 vid Portvaktsstugan, Greta Garbos väg 3. Näckrosens T-bana.
Anmälan: Senast den 30 april till: evalena.ahlqvist@gmail.com
eller 070 556 5673.
Avgift: 100 kronor betalas till föreningens plusgiro 59449-9, när du fått din plats bekräftad.

Utflykt till Julita/ Fogelstad – 13/6

I juni gör vi en endagsutflykt till Nordiska museets Julita gård byggd där det tidigare fanns ett cistercienskloster och en berömd trädgårdsanläggning från mitten av 1700-talet. Där finns också en genbank för bl a svenska äpplen. Vi får visning av både herrgård och trädgård. Inte långt från Julita finns Fogelstad säteri där en grupp vänsterliberala kvinnor startade en medborgarskola för kvinnor (1924-45). Avsikten var att skola kvinnor att göra sina röster hörda. Vi gör ett besök och får veta mer om medborgarskolan
När: tisdagen den 13 juni, start från Cityterminalen kl 8.30. hemkomst ca kl 18.
Pris: 770 kronor inkl lunch på Julita värdshus, guider, entréer
Anmälan: Senast torsdag den 8 juni till resebyrån Special Travel. Tel: 08 31 26 35.

OBS 1! Om ni skulle få förhinder till något ni anmält er till – meddela oss detta! Det kan finnas andra på väntelista.
OBS 2! Glöm inte bort att besöka vår hemsida: http://www.stockholmsjournalisternasseniorer.se Där meddelar vi tillkommande program och ev ändringar. Där finns också referat från våra evenemang och där finns alltid vårt aktuella program.
OBS 3! Har du flyttat, bytt telefonnummer eller fått ny e-postadress – meddela på: medlemsregistret@sjf.se

PUB-träffar på Pressklubben (sista torsdagen i varje månad) 26/1, 23/2, 30/3, 27/4, 1/6