Ida Wallin samlar truppen i spelargången. Ett kort pep talk från vår blonda couch följs upp med ett frejdigt ”nu kör vi!”. Vid pass 26 seniorer stegar in på Friends arena. Det är höjdpunkten när seniora journalister gästspelar på nationalarenan. Vi skrev fredagen den 24 januari.

Jag hade velat skriva att vi stormade in, men det hade varit väl vinklat. Det var det också att kalla vår unga guide för coach, men jag tyckte att hon lekte oss igenom den väldiga arenan på ett sätt som peppade. Ledbrutna seniorer fick ny kraft och klättrade som juniorer upp och ner för – lyckligtvis tomma – läktare. Jublet uteblev alltså från 50 000 åskade – eller ytterligare 15 000 om vi varit ett popband och publiken också suttit på den 105 meter långa planen som vid konserter utgör parkett.

Zlatans målgivande cykelspark vid invigningsmatchen mot England den 14 november2012 har gjort Friends internationellt ryktbar medan arenan i Sverige inledningsvis varit mer beryktad än ryktbar till följd av korruptionsskandaler och en bedrövlig ekonomi. Friends historia – inklusive bekymren – fick vi livligt beskrivna av kommunalrådet Anders Ekegren (fp). Anders lätt sig med gott humör utfrågas vid den timslånga kaffestunden på det intilliggande hotellet.

Tvåfiligt för ombyggnad

Som journalister tog vi naturligtvis upp de kontroversiella frågorna kring Friends men kunde inte låta bi att låta oss imponeras över logistiken. Exempels inrymmer anläggningen en tvåfilig väg på vilken tunga lastbilar kan ta sig runt banan inomhus för att leverera den utrustning som krävs för att inom ett par dagar bygga om från ishockey till exempelvis horse show.

Fotbollen är det centrala och Friends är AIK:s hemmaplan. Ida pekar mot läktaren mitt emot spelargången. Där på andra sidan ligger ”Norra Stå”. Det är där det svart-gula ”Gnaget” hojtar som värst när det är hemmamatch. Men ”Norra Stå” kan omvandlas till scen när Bruce Springsteen och hans grabbar framträder. Det tycker arrangörerna om, för sådana evenemang ger mer klirr i kassan än sporterna. Allra bäst är när stora företag hyr hela arenan för underhållning och förtäring. Enligt guiden krävs det omkring 100 större föreställningar per år för att affären ska gå ihop – vilket den hittills inte gjort. Hundra föreställningar låter omöjligt för den som lärt sig att det tar ett par dagar att förbereda planen och ytterligare ett par att riva. Förklaringen ligger i att det finns en jättelik bankettsal där man också kan genomföra lönsamma evenemang för upp till 1800 personer.

Seniorerna fick besöka omklädningsrummen – hemmalagets och landslagets är märkligt nog flottare än gästernas – och notera var Zlatan tronar. Massagerum och dopingkontroll, pressläktare, pressrum får man flukta på.

Fakta som jag noterade var att arenans WiFi-nät tillåter 30 000 gäster att surfa samtidigt. Övriga kan ta sig en öl i pausen för vid fullkapacitet kan bistrobarerna servera 14 kubikmeter öl och tonvis med deras egenkomponerade arenakorv.

Från 1,9 till 2,8 miljarder

Varför bygga Friends? Kostnaden var beräknad till 1,9 miljarder kronor medan notan slutade på hela 2,8 miljarder? Skälet var naturligtvis att Råsunda var nedgånget och för litet. Enligt Anders Ekegren övervägdes att riva och bygga nytt men man insåg snart att det där inte fanns tillräckligt med mark för de nya kraven.

Solnas borgerliga allians ville ha kvar nationalarenan och den framlidne Anders Gustav (m), kommunstyrelsens ordförande, inledde förhandlingar med Svenska Fotbollförbundet. När hans motsvarighet i Stockholm Annika Billström (s) fick nys om Solnas planer gick hon – utan kontakt med Fotbollförbundet – ut med nyheten att Stockholm skulle bygga nationalarenan. Det var ett tiotal år sedan.

– Det var dumt men på så sätt kunde vi försäkra oss om att få behålla nationalarenan i Solna, säger Anders Ekegren.

Statliga Jernhusen ägde ett nedgånget område nära järnvägen i Solna och kom att tillskjuta marken och bli stora delägare i den anläggning som Peab byggde och blev stor delägare i. Marken visade sig vara sankare än man befarat vilket ledde till pålningar (7 775 betongpelare) och extra kostnader på 200 miljoner kronor.

Fälldes för korruption

En numera framliden f d stadsdirektör kom att fällas för korruption i den härva som seglade upp och gav projektet badwill. Det moderata kommunalråd som efterträtt Gustav blev friad i rätten men avgick från sin post i besvikelse över livets orättvisor.

Flera av delägarna Svenska Fotbollförbundet men också Solna stad vill minska sin ägarandel i det ännu förlusttyngda projektet. Ekegren antydde att det finns intressenter nu när man räknar med att affären nästa år ska gå runt och inte kräva fler ägartillskott.

Att det skulle vara för mycket med två stora arenor i Stockholmsområdet tillbakavisar Anders Ekegren bestämt. Och den som tänker efter en smula inser väl snabbt att AIK och Djurgården inte kan ha samma hemmaarena?

En av seniorerna som kommit med på färden mest för att få sina fördomar bekräftade sa efteråt med förvåning: ”Jag kommer nog hit igen.”

Sigfrid Leijonhufvud