Välkommen att följa med på vår resa till Göteborg den 5–6 april.
Under två intensiva dygn njuter vi av den kritikerrosade utställningen om Göteborgskoloristerna, vandrar genom historien i centrala Göteborg, möter nutiden på en båtresa längs Göta älv, tar del av stadens sjöfartshistoria och träffar kollegor på Göteborgs-Postens redaktion.

Vi reser med tåg tur och retur och bor på klassiska Hotel Eggers, vars matsal har varit mötesplats för journalister och författare genom tiderna. Vår guide är GP-journalisten och författaren Kristian Wedel. Som journalist har han bevakat Göteborg under många år och även varit engagerad i Göteborgs 400-årsjubileum. Kristian har ett stort intresse för stadens lokalhistoria och har skrivit flera böcker om Göteborg.
Intresseanmälan till l.gerdemo.holmgren@gmail.com senast den 14 februari.

Läs hela programmet här nedan!

Vårresa till Göteborg
med Stockholmsjournalisternas seniorer 5 – 6 april 2024

När våren och ljuset återvänt reser vi till Göteborg. På konstmuseet ser vi den uppmärksammade utställningen om Göteborgskoloristerna. Den grupp av konstnärer med bland andra Åke Göransson, Inge Schiöler och Ragnar Sandberg som från 1920-talet och fram till slutet av 1940-talet kom att prägla det västsvenska måleriet med sina färgstarka målningar.
Vår guide GP-journalisten Kristian Wedler tar oss med på en historisk vandring i centrala Göteborg och på en båttur längs Göta älv då vi tar del av stadens nya byggnader med bland annat Karlatornet, Nordens största byggnad. Vi är även inbjudna till GöteborgsPostens redaktion. Vi bor på klassiska Hotel Eggers som också är känt som mötesplats för stadens journalister och författare.

PROGRAM
Fredag 5 april.
Kl. 08:34 avresa med SJ i 2:a klass från Stockholms Central. Ombordstigning på egen hand.
Kl. 11:35 ankomst Göteborg Central. Gemensam promenad (vi rullar våra väskor) till Hotel Eggers (75 meter från Centralstationen). Efter att ha lämnat in våra väskor i bagagerummet intar vi lunch på hotellet med vår Göteborgsguide, GP-journalisten Kristian Wedel. Kristian hälsar välkommen till Göteborg, och berättar om Hotel Eggers spännande historia där bland andra Jolo, Oscar Hedlund och Stravinskij möttes i matsalen 1961.
Gemensam promenad (ca 350 meter) till Göteborgs-Postens huvudkontor vid Polhemsplatsen, där vi får ett möte på redaktionen.
Med spårvagn tar vi oss sedan till Götaplatsen och Göteborgs konstmuseum. Här tar vi ta del av utställningen ”Den underbara färgen. Göteborgskolorismen i nytt ljus”. Utställningen är konstmuseets bidrag till Göteborgs stads 400-årsjubileum. Dan Jönsson i DN skrev vid invigningen ”En av årets viktigaste utställningar, med ett arv som förtjänar en central plats i svensk konsthistoria”. Här får vi ta del av göteborgskoloristernas uttrycksfulla och färgstarka måleri som tillsammans med penseldragens rytm och oljefärgens tjocklek skapade ett nytt uttryck. Konstriktningen utvecklades under Matisseeleven Tor Bjurströms tid som professor på Valands konstskola under senare delen av 1920-talet och kom att blomstra under 1930-talet.
Vi möter de mest kända företrädarna som Åke Göransson, Ivan Ivarson, Ragnar Sandberg och Inge Schiöler. Men här lyfts även konstnärer som tidigare varit förbisedda och göteborgskolorismen sätts i ett större sammanhang.
Återresa med spårvagn eller egen promenad till Hotel Eggers för incheckning. Gemensam middag på hotellet.

Lördag 6 april.
Kl. 07:30 – 09:00 frukost och utcheckning, då vi åter lämnar våra väskor i bagagerummet.
Kl. 09:15 Kristian Wedel möter oss i lobbyn. Promenad till Lejontrappan där vi får höra om Göteborgs framväxt.
På Göteborgs stadsmuseum ger Kristian en introduktion till museets samlingar. Vi får också höra om byggnadens historia, uppförd vid mitten av 1700-talet i importerat holländskt tegel som Ostindiska Kompaniets huvudkontor och magasin.
Med spårvagn tar vi oss sedan upp till Majorna och Stigbergstorget. Kristian berättar här om Göteborgs sjöfartshistoria med namn som Chapman och Broström. Vid torget ligger det Gathenhielmska huset, en av Göteborgs äldsta byggnader uppfört på 1740-talet på den mark som Karl XII tilldelat den legendariska kaparkaptenen, redaren och affärsmannen Lars Gathenhielm (1689 – 1718).
Efter en liten promenad genom Göteborgs äldsta bostadskvarter besöker vi Sjöfartsmuseet, där Kristian ger en introduktion till den nya basutställningen. Lättare lunch på museet.
Sista punkt på vårt Göteborgsbesök blir en resa på Göta Älv med Älvsnabben. Under vår båttur ser vi det snart färdiga Karlatornet, Sveriges högsta byggnad med sina 247 meter. Kristian berättar om
stadens utveckling.
Kl. 18:24 avgång med SJ i 2:a klass från Göteborgs Central.
Kl. 21:31 ankomst Stockholm Central.

Resfakta:
Pris i delat dubbelrum 4 200 kr för medlem, 5 450 kr för medföljande inkluderar tåg SJ 2:a klass tur och retur, en natt i delat dubbelrum på Eggers, trerätters middag med två glas vin och kaffe på Eggers, inträde och guidning på Konstmuseet, inträde på Stadsmuseet och Sjöfartsmuseet, lunch fredag och lördag, kort för spår- och båttrafik i Göteborg, heldagsguidning med Kristian Wedel.
Tillägg enkelrum 450 SEK.

Mejt Resor AB (org nr 559015-3838) är arrangör. Mejt Resor är medlem i Svenska Researrangörsföreningen och har tecknat resegaranti hos Kammarkollegiet. Vi reserverar oss för ändringar i programmet.