Vi var många som i spänd förväntan mötte upp den 16 oktober i nyöppnade Nationalmuseets magnifika entré, för att få en guidad visning av museets nya designsamlingar.
Vi blev själva historiska, eftersom vi var den första gruppen som fick denna exklusiva visning av Sara Borgegård, pedagogisk intendent.
Först ledsagades vi till den redan omtalade gigantiska hiss som slukade oss alla i ett nafs. Snygg dessutom.

Berömd diskborste

Foto: Anne-Christine Blixt

Uppe på fjärde planet visas bland annat vardagsdesign av A&E Design, det vill säga Tom Ahlström och Hans Ehrich, grabbarna bakom den mest sålda diskborsten (67 miljoner ex sålda). Men också, för oss äldre, andra välkända prylar från 1968 och framåt.
Vi lotsades vidare till en annan ljus sal med olika designgruppers spännande former och idéer. Bland andra Petra Wadstöms uppfinning Solvatten-dunken, en vattenrenare som lär komma att kunna ge miljontals människor tillgång till rent vatten. Den produceras nu i Eskilstuna och kostar runt 600 kronor och lanseras i flera afrikanska länder.

Så tänker formgivaren

Vidare till salen där man kan följa designprocessen, eller som det heter numera ”Design Stories”. Genom ett tiotal föremål kan man följa formgivarnas perspektiv och tankar via små monitorer. Intressant.
Därefter var det fritt att stöva runt i salarna på egen hand. Om man orkade, för denna tisdag lunch var det trångt om utrymmet, speciellt i restaurangen.
Awiwa Keller