Elisabeth Åsbrink – om året då världen föddes – 19/4

Elisabeth Åsbrink, Augustvinnare och ordförande i Svenska Pen berättar i en personlig krönika om sin nya bok ”1947 – året då världens föddes”.
Var: Restaurang Vurma, Birger Jarlsgatan 36
När: Torsdag 19/4 kl 11.30
Anmälan senast den 12/4 till: journalistseniorer@gmail.com. Meddela samtidigt om du vill äta kött, fisk eller vegetariskt. Betala in 115 kr till plusgiro 59449-9 när du fått din anmälan bekräftad.

Fake news och det svenska valet – debatt i april

Vilka är riskerna för otillbörlig påverkan? Hur ska man motverka att falska nyhetskampanjer blir en bricka i valet? Är svenska myndigheter sent ute? Finns det ett ryskt intresse att sprida desinformation i Sverige?
Tid, plats och deltagare meddelas senare.

Vårresa till Uppland och ”bruken” 8/5

Tre vallonbruk står på programmet när vi gör en utflykt till Uppland. Världens enda bevarade vallonsmedja från 1600-talet i Österbybruk är första anhalten. Därefter kommer de Geer-släktens herresäte, Löfstabruk, där vi besöker herrgården och kyrkan, som hyser den berömda Cahmanorgeln från1728. Tredje bruket är Strömsbergsbruk, den bäst bevarade bruksmiljön från 1600 -1700-talen. Där får vi en specialguidning av vår kollega Kersti Kollberg, som nyligen kommit ut med en bok om bruket.
Pris: 1 065 kr inkl lunch och två fikapauser.
Anmälan
senast 30/4 direkt till resebyrån Special Travel, tel: 08 31 26 35.

Venedig – Ravenna – 24 – 28/5

Vårens utlandsresa går till Venedig och de bysantinska mosaikernas stad, Ravenna. I Venedig besöker vi bl a Peggy Guggenheimmuseet och Dogepalatset . Vidare åker vi till Vicenza där vi ser Villa Rotonda av en av arkitekturhistoriens största, Andrea Palladio. I Ravenna är det mosaikerna i Galla Placidias mausoleum och kyrkan San Vitale som står på programmet. Medföljande guide är Michaela Jolin.
Pris: 11 145 kr (vid 25 deltagare), enkelrumstillägg 2 760 kr. Lunch eller middag varje dag.
Anmälan senast 7 februari. Direkt till resebyrån Special Travel, tel: 08 31 26 35.

Inlandsbanan – Kiruna m m

Det är ännu ljust på nätterna i slutet av sommaren, då vi flyger till Östersund och bordar Inlandsbanan. Tillfällen till utflykter, besök och föredrag. Resan avslutas i ”gamla” Kiruna innan staden flyttas. Detaljer meddelas senare.

 OBS 1!   Glöm inte att meddela om ni får förhinder till något ni har anmält er till.

OBS 2!   Glöm inte att besöka hemsidan: stockholmsjournalisternasseniorer.se. Där finns vårt aktuella program och referat från evenemang som har varit.

OBS 3!   Gå med i vår Facebokgrupp för mer info, frågor och meningsutbyte: Stockholmsjournalisternas Seniorer

OBS 4!   Har du flyttat, bytt telefonnummer eller fått ny e-postadress – meddela medlemsregistret@sjf.se eller telefon 08 613 7555.

 Pubträff på Pressklubben, Vasagatan 50, oftast sista torsdagen i månaden. Klockan 15.
25/1, 22/2, 22/3, 26/4, 31/5

Genomförda aktiviteter

Uppdrag Granskning – Nils Hansson – 16/3

Nils Hansson lämnar efter många år som projektledare och ansvarig utgivare SVT:s Uppdrag Granskning. Den nyutnämnde hedersdoktorn vid Göteborgs universitet, som också skrivit handboken ”Grävande journalistik”, berättar och visar bilder.
Var: Radiohuset fredag 16/3 kl 11.30, kaffe och macka
Anmälan: senast 8/3 till: journalistseniorer@gmail.com

Årsmöte – gäst Göran Persson – 19/2

Efter traditionella årsmötesförhandlingar kommer Göran Persson och ger sina synpunkter och sin analys på vad som händer i den svenska politiken under detta valår.
Var: Z-salen, ABF-huset måndag19/2 kl 12, förtäring från 11.30
Anmälan: senast 12/2 till: journalistseniorer@gmail.com

Scenkonst i gammal industribyggnad – 24/1

Scenkonstmuseet erbjuder ett kliv in i teaterns, dansens och musikens värld. Museet ligger i centrala Stockholm, i Kronobageriet som är en av Stockholms äldsta bevarade industribyggnader. Samlingen har byggts upp under mer än 100 år och består av instrument, scenografimodeller, teaterdockor, kostymer, bildkonst.
Var: Sibyllegatan 2, mellan Dramaten och Kungliga Hovstallet på Östermalm.
När: Onsdag 24/1 kl 14.00, då guidningen börjar.
Pris: SJS bjuder på guidningen. Fritt inträde.
Anmälan senast 20/1 till: journalistseniorer@gmail.com