Radiohusets studio 4 var fullsatt vid SJS:s årsmöte den 15 februari då Jan Eliasson, FN:s tidigare vice generalsekreterare, gjorde ett bejublat framträdande och berättade om sina år som toppdiplomat.
Allt började på allvar 1980 då Olof Palme ringde och bad honom medla mellan Iran och Irak. Sedan dess har det bara rullat på fram till årsskiftet då han gick i pension. Jan Eliasson hade då bland annat varit Sveriges FN-ambassadör, kabinettssekreterare vid UD, svensk ambassadör i USA och svensk utrikesminister.

Jan Eliasson, årsmötets inbjudne gäst, blickade både bakåt och framåt. Foto: Ingrid Lindgren.

Jan Eliasson dök upp på vårt årsmöte cirka 15 minuter före utsatt tid och hann då vara med på några formella punkter på dagordningen som val till styrelsen, budgeten och lite annat smått och gott.

– Det var en underbar demonstration av svensk föreningstradition. Så här går det bara till i Sverige. Jag njöt. Nu är jag hemma, förklarade han.

Avgiftningsperiod

Han beskrev flytten tillbaka till Sverige med blandade känslor med en lättnad och en viss saknad av det tidigare jobbet som FN:s konfliktlösare.

– Min fru tycker att jag är under en avgiftningsperiod nu, sade han.

Han beskrev ålder som en faktor som är överskattad. Han citerade den engelska synen på saken som: ”Age is a matter of mind. And if you don´t mind it does not matter.”

Jan Eliasson har nu lovat sig själv att ta det lite lugnare, sova lite längre på morgonen, ta två koppar kaffe till frukost istället för en och läsa hela morgontidningen. Det tidigare livet i FN – som gick ut på att halv sju varje morgon få ett mejl med en sammanfattning av allt elände som hänt i världen under natten och två timmar senare ha ett möte i FN-huset om hur man skulle hantera det – längtar han inte tillbaka till.

Allt svårare tvister

Under åren har Jan Eliasson arbetat med sex stora medlingsuppdrag och han konstaterade så här i efterhand att tvisterna blivit allt svårare att lösa på grund av de etniska och religiösa dimensionerna som kommit in i många konflikter. Ovanpå detta finns klimatfrågan, flyktingfrågan och även den organiserade brottsligheten som ofta kommer in i bilden, påpekade han.

Många gånger har Jan Eliasson talat om ”Sverige i världen”, men vill numera också tala om ”Världen i Sverige”.

Christina Ruhnbro, nyvald ordförande för SJS. Foto: Ingrid Lindgren.

– Alla problem som vi ser med fred och säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter når ju även oss i Sverige. Vi ser det genom både människor, varor och ideologier. Det är vår stora historiska utmaning att klara det. Det är inte lätt. Vi måste se helheten. Jag tror på sikt att det är någonting positivt, ungefär som den starka utvecklingen i USA som har byggt på idén om ”the melting pot”, sade han.

Clas Barkman