”Titta! Ser ni hängmattorna däruppe?”
På dagen 50 år efter almstriden i Kungsträdgården natten till den 12 maj 1971 samlas vi, en liten grupp seniorjournalister, för att lyssna på Eva Hernbäck och Göran Johnson. Eva visar på hängmattorna som några arborister hade satt upp tidigare på morgonen, en påminnelse om de aktivister som klättrade upp i almarna för att hindra att de fälldes.
Ett lågmält coronasäkert firande pågår denna dag. Bladen på de stora träden har just slagit ut, solen värmer i den svala vinden. Alternativ stads banderoll hänger vid ett bord bemannat av ”vaccinerade veteraner”, aktivister som var med då allt hände. Karl XII:s torg har just blivit omdöpt till Almtorget. Vid kaféborden äts det almkakor.

Stockholm i förvandling

Eva och hennes man Göran var med i Alternativ stad och mycket aktiva i kampen för att rädda almarna. Eva, journalist i många år på Dagens Nyheter, och Göran, regionplanerare till yrket, ger oss en bild av ett Stockholm som genomgick en förvandling och förstöring. Allt för att ge plats åt trafikleder, parkeringsgarage och kontorspalats. Missnöjet bland stockholmarna växte.  
Nu skulle tunnelbanans nya blå linje få en slutstation i Kungsträdgården. Det skulle bli en av de viktigaste stationerna i tunnelbanenätet, berättar Göran, och det krävde en stor biljetthall med butiker. Den skulle ligga precis under almarna. Träden var i vägen och dessutom var de i så dåligt skick att de ändå snart skulle dö. Alternativ stad drog igång kampen för att bevara träden. Alternativa platser att förlägga tunnelbanestationen på togs fram. Arborister undersökte almarna och fann att de mådde utmärkt. Tusentals stockholmare skrev på listor, opinionsundersökningar visade att majoriteten ville bevara träden. Men beslutet om att almarna skulle fällas stod kvar och fastställdes till slut av regeringen.

Tips till DN satte igång telefonkedjan

Eva Hernbäck berättar om kampen för att bevara almarna i Kungsträdgården. Jörgen Persson, t h, bevakade striden som ny praktikant på Dagens Nyheter.

Under den första veckan i maj 1971 började aktivister från Alternativ stad och andra stockholmare hålla vakt vid almarna. En stor vårfest hölls vid träden. Ett par dagar senare började arbetet med att sätta upp plank runt träden och sent på kvällen den 11 maj kom uppgifter från olika håll om att något var på gång. Eva berättar att tips kom till DN där hon hade kvällstjänst. Hustrun till en polisman slog larm om att hennes man hade blivit inkallad till extra uppdrag. Telefonkedjan med tusen namn som Alternativ stad hade upprättat drogs igång. Snart hade hundratals människor strömmat till.
Eva och Göran beskriver hur poliser till häst och med hundar försökte tvinga bort människorna. Poliserna bildade kedja vid planket runt träden. Plötsligt hördes ljudet från motorsågar.
”Det var fullt med människor runt träden. Hur vågade de då börja såga?” frågar sig Eva.
Några aktivister lyckades riva ner planken och folk kunde ta sig fram till träden. Eva beskriver hur de satte sig arm i arm med ryggarna mot träden medan poliserna försökte dra bort dem. Några ungdomar klättrade snabbt upp i träden och männen med motorsågarna tvingades sluta såga.
Eva visar på märket efter sågningarna på ett av träden. En djup skada som trädet har läkt till ett leende ärr.

En kvarts miljon besökare

I närmare en vecka efter det att polisbefälet på plats beordrade sina mannar att avbryta och bege sig från Kungsträdgården hölls almarna under ständig bevakning. Beslutet om att såga ner träden fanns ju kvar. Människor sov i sovsäckar på marken och i hängmattorna i träden. Planken travades på varandra till en scen. Cornelis Vreeswijk, Evert Taube, Bengt Sändh, Operakören och många andra framträdde. Vilhelm Moberg bjöd aktivisterna på smörgåsar från Operabaren. Omkring en kvarts miljon stockholmare och tillresta kom till almarna de dagarna. Trycket blev starkt på politikerna. Den 17 maj kom beskedet att det inte skulle bli någon almfällning förrän efter sommaren och den 2 juni beslutades att hela planen skulle omprövas. Och 50 år senare står almarna kvar.
Almstriden fick stor betydelse för stockholmarna och deras inflytande över stadsmiljön, säger Eva och Göran. Flera projekt som hotade att förstöra ännu mer av stadsmiljön var borta när en ny cityplan så småningom presenterades.
Text och foto: Ingrid Eriksson

Mer om almarna:
Alternativ stads utställning till 50-årsjubileet finns på länken https://drive.google.com/file/d/1I1zVjTH9G5RK9euedQWR7W8QhtMj1JKx/view
SVT Play finns filmen ”Året var special – Almstriden” och ett inslag i kulturprogrammet ”Sverige!” som sändes den 15 maj
Parkteatern ger föreställningen ”Almstriden” i Galärparken t o m den 1 juli. Biljetter släpps på https://kulturhusetstadsteatern.se/teater/almstriden tisdagar den 15 och 22 juni kl 10.

Bildtexter:

Eva Hernbäck och Göran Johnson vid almarna.

Eva Hernbäck berättar om kampen för att bevara almarna i Kungsträdgården. Jörgen Persson, t h, bevakade striden som ny praktikant på Dagens Nyheter.