Ett besök på det nya Spårvägsmuseet i Hjorthagen med en historisk genomgång av kollektivtrafikens utveckling i regionen.
En lunchträff om en pionjär inom svensk barnradio, Barbro Bohman.
En botanisk vandring på Långholmen.
En majdag på Millesgården med den pågående utställningen om dukning av Hanna Hellqvist.
En vandring genom Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden.
En resa till Österlen i maj och en till Värmland i augusti.
Det kommer mer!

Spårvägsmuseet, 19 april
Välkommen till det nya Spårvägsmuseet onsdagen den 19 april kl 14-15.
Vi får en historisk visning om kollektivtrafikens utveckling i Stockholmsregionen. Här får vi veta mer om kollektivtrafiken på vatten, vägar och spår, hur trafiken påverkat människors vardag och samhället i stort.
Spårvägsmuseet ligger i Hjorthagen i Norra Djurgårdsstaden. Museet ägs och drivs av Trafikförvaltningen inom Region Stockholm och visar utvecklingen av Stockholmsområdets kollektivtrafik från 1650-talet fram till våra dagar. Det imponerande huset ritades av Ferdinand Boberg och är storslaget och värt ett besök i sig självt.
Det finns ett café i museet.
Anmälan senast den 10 april till annica.grimlund@telia.com 
Först till kvarn! 
Max 25 pers. (Vi har möjlighet till ytterligare en visning om intresset blir tillräckligt stort.) 

Birgitta Bohman – pionjär inom barnradio, 20 april 
Välkomna till ett lunchmöte i radiohuset torsdagen den 20 april 11:30-14:00 om barnradions pionjär Birgitta Bohman.
Sonen Stefan Bohman, f d chef för Strindbergsmuseet och Musikmuseet, kommer och berättar om sin mamma. Han har precis kommit ut med en bok om henne. Det är ett naket och utlämnande porträtt, också en skildring av en säregen arbetsplats.
Hans mamma Birgitta var en mycket uppskattad och känd producent av barnprogram åren 1945-1970. Som så många andra programmakare på den tiden levde hon helt och hållet för radion. Både på gott och ont. I likhet med flera kollegor drogs hon i alkoholkulturen på företaget. Det var inte heller lätt att vara kvinna på den då mansdominerade radion.
Välkomna till ett intressant och spännande lunchmöte i radiohuset, Studio 5!
Kaffe och lunchmacka serveras från kl 11:30. Föredrag kl 12.
Obligatorisk anmälan  till ingrid.eriksson1947@gmail.com senast den 13 april.

Möt våren, växterna och kulturhistorien på Långholmen, 4 maj
Torsdagen den 4 maj
 kl 13.30 – 15.30 samlas vi på Långholmen för en botanisk vandring under ledning av guiden Kristoffer Hahn. Vi får lära oss mer om något av allt det gröna som så här års färgar omgivningen. Jämte några av våra vanligaste blommor bekantar vi oss närmare med ett fåtal av de växter som speglar öns kulturhistoria och kanske någon kuriositet. 
Kristoffer Hahn är självlärd och har i drygt tio år guidat och föreläst om vilda växter, inte minst städernas starkt kulturpåverkade växtlighet. Kristoffers erfarenhet innefattar återkommande guidningar för de botaniska föreningarna i Stockholm, Göteborg och London och undervisning på alla nivåer från förskola till universitet. Hans expertis är att guida för nybörjare. 
Max 20 deltagare, anmälan till 
l.gerdemo.holmgren@gmail.com

Först till kvarn!
Samling vid Långholmsbrons norra fäste (på Långholmen).
Närmaste tunnelbanestation är Hornstull och ett flertal bussar, däribland 4:an och 66:an, stannar i närheten.
Välkomna! 

Millesgården, 11 maj
Välkommen till Millesgården torsdagen den 11 maj 11.00-12.00
Millesgården – en oas öppen året runt endast 20 minuter från Stockholms city. Ingen årstid kan vara bättre än maj för ett besök.
Vi får en guidning av Millesgården, konstnärshemmet som byggdes 1908 av skulptören Carl Milles och hans fru konstnären Olga Milles. 
Vi ska också inspireras av journalisten och författaren Hanna Hellqvist som ställer ut sin stora passion om dukningens roll.
På Millesgården finns också antiksamling, en vidsträckt skulpturpark, konsthall med en museibutik samt en restaurang.
Kostnad: 100 kr per person
Anmälan till annica.grimlund@telia.com senast 5 maj.
Först till kvarn! Max 35 personer.

Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden, 25 maj OBS! Redan fulltecknat
”Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden – energistaden då och nu” är temat för den erfarne och engagerande Stockholmsguiden Michael Karlsson när han leder oss på en vandring genom historia, arkitektur, konst, litteratur och stadsförändring.
Den röda tråden är Stockholms energiförsörjning och hur stockholmare har bott under 150 år. 
Norra Djurgårdsstaden bjuder på industribyggnader av mästerarkitekten Ferdinand Boberg, miljöprofilerad ultramodern arkitektur och genomtänkt trädgårdsdesign. 
Vi börjar vår vandring vid ett av funktionalismens storverk, Abessinien i den gamla arbetarstadsdelen Hjorthagen, och slutar vid Husarviken på gränsen till Kungliga nationalstadsparken. Där finns det möjlighet att avrunda på något av de trevliga caféerna och restaurangerna. 
Tid: torsdagen den 25 maj kl 13-14.30. 
Plats: Stig av vid tunnelbanestation Ropsten. Välj skyltning mot Hjorthagen. Efter den långa passagen välj skyltning mot Jägmästargatan.
Vi ses på torget utanför tunnelbaneingången. 
Först till kvarn! Max 25 deltagare.
Anmälan till l.gerdemo.holmgren@gmail.com, senast den 22 maj. OBS! Fullt

RESOR:
Följ med till Österlen 22-25 maj! 
En resa till Österlen i maj. Intresseanmälan senast den 1 april.
Programmet för fyra dagar i Skåne den 22-25 maj
Dag 1. Utanför tåget står träd och rapsfälten i full blom och inget kan vara vackrare än Österlen i maj! Vi tar tåget till Malmö, där vi övernattar på hotell Jörgen Kock.  Där träffar vi våra skånska SJS-kolleger och äter middag tillsammans.
Dag 2. Vi åker buss mot Österlen, där vi träffar journalistkollegor på Ystad Allehanda för lite erfarenhetsutbyte. Vilka nyheter har Skåne att bjuda på?
Därefter åker vi vidare till Kåseberga och går upp till Ale stenar. Vi äter en god skånsk sillunch vid havet i Kåseberga innan vi åker vidare mot Simrishamn. På vägen stannar vi till vid Dag Hammarskiölds Backåkra och i fiskeläget Skillinge.
På eftermiddagen checkar vi in på hotell Swea i Simrishamn. Vi äter middag på hotellet.
På kvällen får vi också ett inspirerande besök av Skillingekonstnärinnan, Maria Lancing, som berättar om sitt konstnärsskap. Maria bjuder på spännande berättelser om ristningar på ägg, gamla fiskelägestraditioner, om Skillinge och Österlen förr och nu.
Dag 3. Vilket bra år att åka till Simrishamn, staden fyller nämligen 900 år i år! Till frukost får vi därför besök från Simrishamns museum. Vi får höra allt om stadens vikingarna och stadens stundande 900-årsjubileum.
Efter frukost åker vi till ”Vineriet” i Simrishamn där vi får en guidad rundvisning bland de stora vintankarna under jord. Självklart måste vi också smaka av vinet, därför bjuds det på både vinprovning och lunch.
Vi åker norrut längs med den vackra kusten och får en glimt av nationalparken Stenshuvud. Vi tar en annorlunda, men god, fika i kaffestugan Annorlunda och gör ett kort stopp i Kivik.
På kvällen äter vi middag på hotell Swea; i övrigt ett ställe som Fritiof Nilsson Piraten uppskattade.
Dag 4. Efter frukost åker vi igenom det blommande landskapet till de stora äppelodlingarna och Kiviks musteri, där vi både får lyssna till ett intressant föredrag och gå på en rundvisning.
Vi äter dessutom en god lunch i musteriets restaurang Kärnhuset. De som vill hinner också handla i den stora butiken med alla sorters äppelprodukter innan vi mot eftermiddagen åker direkt till Lund och tar Stockholmståget hem. 
Pris ca: 5 500 kr/pers för dubbelrum. Icke medlemmar ca: 6 700 kr/pers för dubbelrum. För enkelrum tillkommer en kostnad på ca 1 450 kr för tre nätter, detsamma för medlemmar som för icke medlemmar.
Preliminära priser beroende av antal deltagare.
Detta ingår i priset: Tåg t/r Stockholm. Vi åker till Malmö men hem från Lund. Hotell tre nätter med frukost. Dubbelrum. Bussfärder. Inträden. Tre middagar. Tre luncher. Vinprovning. Besök på Kiviks musteri. Guide: Eja Nilsson.
Ingår ej: Någon fika på egen hand.  
Max 20 deltagare.
Intresseanmälan ska vara inne senast 1 april.
För anmälan och mer information om resans innehåll kontakta Eja Nilsson:
post@ejanilsson.dk
Tel: 073-440 59 50

Resa till Värmland, 15-17 augusti
Till skaldernas och konstnärernas Värmland går en specialresa för Stockholmsjournalisternas seniorer den 15 till 17 augusti. 
Under några innehållsrika högsommardagar reser vi i vackra Fryksdalen och angränsande socknar där vi besöker klassiska sevärdheter. Det blir bland annat besök på Mårbacka, Alsters herrgård, Rottneros och Rackstadsmuseet i Arvika.
I Karlstad ser vi Värmlands museum och Lars Lerins stämningsmättade akvareller på Sandgrund.
Sommarens teaterhändelse är ”Samerna & mäktiga nåjder” efter Anders Fjellners diktcykel ”Solsönernas saga” som vi ser på Västanå teater. Där tar teaterdirektören och regissören Leif Stinnerbom ett glas vin med oss och ger en introduktion till föreställningen.
Vid fridfulla Lillsjöns strand besöker vi Gräsmarks kyrka med den store kyrkomålaren Erik Jonæus magnifika takmålning över Yttersta domen.
Vår resa avslutas med besök på Alsters herrgård där vi tar del av Gustaf Frödings liv. Vi bor på klassiska Ulvsby herrgård, känd som Länsmansgården i Gösta Berlings saga, vackert beläget vid Frykens strand utanför Sunne.
Ciceron under hela resan är värmlandsättade kulturrådet och konsthistorikern Hans Lepp.
Kostnad för hela resan blir för SJS-medlemmar 9 450 kronor (enkelrumstillägg: 750 kronor). För eventuell medföljande icke-medlem kostar resan 10 710 kronor. 
Redan den 15 mars behöver vi få in intresseanmälningar. Ange om du vill bo i dubbelrum eller enkelrum.

Intresseanmälan skickas till tonu.nilsson@gmail.com

Redan genomförda evenemang:

Visning av Vårsalongen, 9 mars
Guidad visning av Liljevalchs Vårsalong torsdagen den 9 mars kl. 11.15
SJS står för entré och guide.
Sista anmälningsdag tisdagen den 7 mars.
Först till kvarn, endast 20 platser!